Jezelf gek denken en niet durven voelen
Een overlevingsmechanisme is aangeleerd, vaak onbewust gedrag, dat je heeft geholpen om door bepaalde pijnlijke of onplezierige situaties heen te komen. Vaak dient zo’n mechanisme je niet meer als je ouder bent geworden. Sterker nog, het kan je flink in de weg zitten. Meestal ontstaan overlevingsmechanismen, ook wel overlevingsstrategieën genoemd al in de kindertijd.
We hebben wat tegen boosheid, maar misschien is boosheid wel liefde.
Tja, dan zit ik af en toe eens terug te denken he? Aan die tijd dat ik door iedereen leuk gevonden wilde worden.
Waarom is voelen zo belangrijk? Het lijkt zoveel handiger om ‘gedoe’ niet te hoeven voelen en gewoon door te gaan met wat je moet doen. Geen verstand op nul, maar gevoel op nul dus.
Herken je dat? Je weet wat anderen nodig hebben zonder dat ze dat vragen. Je probeert het iedereen naar de zin te maken, zelfs als je op je tandvlees loopt. Je ziet snel wat anderen willen. Maar als iemand aan jou vraagt wat je wil, dan weet je het eigenlijk niet zo goed.
Waarom denken we onszelf vaak onzeker of onrustig? Toen we een paar duizend jaar geleden nog in stammen leefden stonden we bloot aan wilde dieren, brute weersomstandigheden en oorlogszuchtige stammen. Het was een uitdaging om te overleven. Zelfs nog maar 100 jaar geleden was het leven in Nederland harder en bedreigender dan nu. Ons brein had één hoofdtaak: dat wij overleven!