Waarom is voelen zo belangrijk? Het lijkt zoveel handiger om ‘gedoe’ niet te hoeven voelen en gewoon door te gaan met wat je moet doen. Geen verstand op nul, maar gevoel op nul dus.
Want stel je voor dat als je echt gaat voelen, dan moet je ook gevoelens toelaten, zoals verdriet, frustratie, boosheid en misschien zelfs wel liefde en plezier. Logisch dat je een muur voor jezelf hebt gecreëerd :-).
Onrustig op de bank
Laatst kwam er een man in mijn praktijk, hij piekerde veel over zijn werk, zijn schouders zaten vast, hij was moe, bleek en altijd verkouden (de arts kon niets vinden en zei dat hij gas terug moest nemen). Ook kon hij niet meer zo van dingen genieten als vroeger. En als hij thuis maar eventjes op de bank ging zitten, dan werd hij gelijk onrustig.
Hij vertelde dat hij altijd afleiding zocht in dingen die hij nog moest doen, zijn hoofd was altijd een paar stappen verder dan zijn lichaam.
“Dus je bent bij jezelf weg gegaan”… tja zo had hij het nooit bekeken, maar dat was eigenlijk wel waar.
Enorme weerstand tegen voelen
Maar ja, gewoon met je aandacht in je lichaam zijn in het moment, dat lijkt verdacht veel op ‘voelen’. En precies dat heeft hij altijd vermeden, daar had hij een enorme weerstand tegen. Heel veel mensen hebben een weerstand tegen ‘voelen’ en heel vaak gaat dat ook onbewust. Ik heb dat vroeger zelf ook gehad. Ik interpreteerde verdriet als zwakte en binnen een halve seconde ging vanzelf die knop om en weg was het verdriet. Geen verstand op nul, maar gevoel op nul. En dan ook vooral 'niet zeuren en gewoon doorgaan'.
Maar alle emoties zijn het waard om gevoeld te worden. Waarom? Omdat ze bestaan uit pure levenskracht. Niet alles hoeft persé fijn te voelen, maar als je al je emoties onderdrukt, dan is het ook lastig om geluk en plezier te voelen.
Je piekert veel
De weerstand tegen het voelen veroorzaakt het echte lijden. Dit heeft zelfs een effect op je immuunsysteem. Doordat je dingen in jezelf bewust of onbewust onderdrukt, snij je je af van een essentieel deel van jezelf. Je piekert veel en leeft in je hoofd en daarom leef je eigenlijk maar half. Want we zijn wel wat meer dan alleen een hoofd, niet waar? Een gevolg is dat je je lichaam onder spanning zet met alle gevolgen van dien. En nog een gevolg is dat het ook lastig is om ook maar ergens van te genieten.
Je levenskracht gaat weer stromen
Door te voelen, daadwerkelijk te voelen wat er is, gaat je levenskracht weer stromen. Keer op keer ben ik er getuige van geweest dat emoties weer rustig worden als je ze eerst met aandacht toelaat. En dan is het ook mogelijk om je verlangen te gaan voelen. Want dan kun je gaan leven in plaats van overleven. Wil jij weer leven in plaats van overleven?
Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.