Geloof je werkelijk alles wat je denkt?

Geloof je alles wat je denkt?

Waarom denken we onszelf vaak onzeker of onrustig? Toen we een paar duizend jaar geleden nog in stammen leefden stonden we bloot aan wilde dieren, brute weersomstandigheden en oorlogszuchtige stammen. Het was een uitdaging om te overleven. Zelfs nog maar 100 jaar geleden was het leven in Nederland harder en bedreigender dan nu. Ons brein had één hoofdtaak: dat wij overleven!

Vecht-, vlucht- of bevriesreacties toen.

De ingebouwde ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie in ons zenuwstelsel hielp ons om te overleven in tijden van grote uitdagingen. Het was nodig te focussen op acute problemen. Dit deden we door dit aan ons brein te leren. “Let op, er beweegt wat achter die bosjes. Rennen, want dat wild zwijn is woedend. Stil, doodstil, niet bewegen”. Deze gedachten en de interne paraatheid waren nodig om te overleven.

Vecht-, vlucht- of bevriesreacties nu.

Maar nu in onze veilige huizen zijn er vrijwel geen bedreiging meer. Onze huidige maatschappij is overwegend veilig en vreedzaam. Maar ons zenuwstelsel heeft nog steeds die ingebouwde ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie. Ons oeroude systeem is erop gebouwd om ons in leven te houden. Hoe doet het dat?

Ons brein luistert nog steeds goed naar onze woorden! Dat is ooit van levensbelang geweest.

Dat is precies de reden waarom ons lijf fysiek reageert op wat we tegen onszelf zeggen!

En daarom, geloof je alles wat je denkt?

Als je denkt: ‘Nu kom ik te laat, dat is een hel op aarde, ze vinden me niets waard’, dan stijgen je adrenaline en cortisolspiegels. We zetten ons systeem onder druk bij: "Ze vinden me vast raar. Ik ben niet goed genoeg. Ik sterf van de zenuwen". We voeren de spanning op en we voelen ons zenuwachtig, onzeker en ontevreden.

Elke gedachte, elke minuut, dag in dag uit hoort ons brein de dingen die we tegen onszelf zeggen. En het gelooft ons. Feitelijk maakt ons brein geen onderscheid tussen wat waar is en wat we verzinnen.

Je brein is eén grote kopieermachine.

Je brein is één grote kopieermachine is, het doet wat jij denkt. En als je brein door onze evolutie heen nog steeds gelooft wat je denkt, dan kun je er maar beter op een positieve manier gebruik van maken. 😊

Want hoe vaak heb jij je laten tegenhouden door een negatieve of beangstigende gedachte terwijl dat achteraf onnodig was? Hoe erg is het werkelijk om ergens te laat te komen, kritiek te krijgen of te ervaren dat iemand je niet aardig vindt? Dit alles voelt misschien niet prettig en nogal ongemakkelijk, maar dit betekent niet dat je doodgaat.

Liefdevol met jezelf om gaan.

Er is ruimte om jezelf te ontwikkelen, om te leven vanuit je hart, te groeien als mens en meer rust te ervaren. Er zijn mogelijkheden om je dromen te volgen en jezelf te ontplooien. Je kunt liefdevoller met jezelf om te gaan, zodat je ontspannen en met meer vertrouwen in het leven gaat staan.

 

Rustig maar, relax, laat maar gaan.

Ik zelf voelde me vroeger vaak zenuwachtig omdat ik dacht dat anderen me niet goed genoeg zouden vinden (ik doe het niet goed). Ik was bezig met de gedachte of ik wel aardig of interessant genoeg was (ik ben het niet waard). Nu heb ik een prettige innerlijke stem ontwikkeld die zegt: Nou en, wat maakt het uit wat ze over je denken. Of relax, rustig maar, je bent ok, laat maar gaan. Voelt stukken beter 😊

Wat ga je vanaf nu tegen jezelf zeggen?

Woorden zijn krachtig en je brein luistert altijd. Dus wat ga je vanaf tegen jezelf zeggen? Wat wordt jouw nieuwe levensmotto? Van welke gedachte krijg je een ontspannen en goed gevoel?

Hypnotherapie en coaching

Uiteraard kan het interessant zijn om eens te onderzoeken waarin jij blokkeert in je leven of van welk probleem jij af wilt.

Want wil je meer vertrouwen ervaren in jezelf en liefdevoller met jezelf omgaan? Dat wordt je dagelijkse leven een stuk meer ontspannen voor je. Neem dan contact met je op om te kijken of hypnotherapie en coaching iets voor je is via onderstaand formulier.