Jezelf gek denken en niet durven voelen

Jezelf gek denken en niet durven voelen

 

Soms lijkt het alsof ons brein programma’s afdraait in ons hoofd. Die programma’s zeggen automatisch hoe het hoort en wat zou we allemaal zou móeten. Ze laten je zien hoe je anderen tevreden houdt, zodat ze je waarderen. Misschien ben je dan wel goed genoeg, denk je. (Ook voelt dat misschien nog steeds niet zo).

Die afspelende programma’s zijn levensecht en in wezen niet eens van jou. Ik bedoel, je wordt er niet mee geboren of zo.

Hoe je het allemaal goed moet doen

 

Voelt een beetje maf he? Dat je brein dat doet. En als je jezelf helemaal gek wilt maken, dan laat je de ene na de andere film voorbij rollen over wat je allemaal zou moeten doen en wat er mis kan gaan.

Om vervolgens nog meer in je hoofd te gaan zitten, om uit te vogelen hoe je het vooral góed kunt doen.

Pfoe, dat is flink vermoeiend. Ik had daar zelf ook een talent voor, dat voelde nogal onrustig allemaal. (En dat talent is ook een voordeel, want je hebt dus invloed op je gevoel, dat leg ik zo verder uit).

Ben je bij jezelf vandaan gegaan?

 

Op een gegeven moment ren je letterlijk jezelf voorbij! Dat betekent dus dat je bij jezelf vandaan bent gegaan. En je voelt niet eens meer goed wat je zelf wilt. Ja, je merkt heus wel dat je moe en gespannen bent. Maar je hebt weinig aandacht voor jezelf. Er is eigen weinig plezier en ontspanning. Op een gegeven moment voelt het als overleven. De grote vraag is dan: wie ben je eigenlijk zelf?

Dus wie ben je zelf? Wat voel je echt en wat wil je?

 

Oververmoeid of zelfs burn-out

 

Het is zo ontzettend logisch dat ons brein het vaak overneemt. Allerlei geprogrammeerde gedachten en ideeën lijken veiligheid te geven. Soms helpt dat, maar meestal zorgen ze voor nog meer stress en spanningen. Met als gevolg een oververmoeidheid, onrust of zelfs burn-out.

 

En het aparte is, deze gedachtenprogramma's heb je aangeleerd en overgenomen. Ze zijn in de kern niet eens van jezelf! 

 

Een talent om je gevoel te beïnvloeden

 

Maar - en nu komt het - je hebt dus al een talent om je gevoel op een negatieve manier te beïnvloeden he? Want je wordt moe van je eigen gedachten, dat is een talent. Want dat betekent dat je die invloed (dat je je moe en niet echt gelukkig voelt) ook in positieve zin kan gaan gebruiken. Maar hoe krijg je het negatieve dan omgebogen naar het positieve? 

 

Hoe kan je meer gaan leven in plaats van overleven?

 

Laat je gevoel toe

 

Door bewust weer te gaan voelen. Grote kans dat je een deel van je gevoelens al jarenlang hebt onderdrukt, misschien wel vanaf je kindertijd. Bij mezelf en bij mijn cliënten merk ik iedere keer weer dat er enorm veel ruimte ontstaat als je emoties weer durft toe te laten, ja ook de onaangename en de pijnlijke varianten…juist die!

 

Meer rust en ontspanning

 

Het gevolg? Je wordt weer jezelf. Dit doe je door letterlijk in je lichaam te zakken en naar je hart te luisteren, met als direct gevolg, meer rust en ontspanning. Ik zie het keer op keer.

 

En misschien denk je, wat een vaag gedoe dat voelen en dat je naar je hart kunt luisteren. Maar wist je trouwens dat er in de bovenste helft van je hart ook hersencellen zitten? Dat is een behoorlijk wijs brein, verbonden met een veld, waar we ook naar mogen luisteren.

 

Je hebt het talent om je gevoel te beïnvloeden tot nu toe prima onder de knie gehad in negatieve zin. Deze vaardigheid kun je dus nu gaan gebruiken in positieve zin.

 

Ga je shit aan

 

Want: Het anker zit in jezelf. Daar aanwezig zijn en toelaten wat daar is, daar wordt je zenuwstelsel blij van.

 

In de 16 jaar dat ik de als hypnotherapeut en ademcoach de diepte in ga met mensen, en het gevoelswerk dat ik zelf heb verricht, kan ik alleen maar zeggen: 'ga je shit aan'. Blijf niet weglopen van jezelf. Door thuis te komen in je lijf, ga je van overleven zoveel meer naar leven.

 

Wil je dit met een open geest en een open hart aangaan? En word je er niet chagrijnig (geintje) van dat ik je elke keer ga vragen om je gevoel toe te laten? Boek dan snel een kosteloze kennismaking.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.