Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching

Soms is het er wel en soms is het er niet. Zelfvertrouwen. De ene heeft het wat meer dan de ander. Maar vrijwel niemand heeft het altijd. Ik in ieder geval niet. Jij wel?
Het is een levenslange oefening. Tja en wat helpt jou om je goed te voelen over jezelf? En ook, wat helpt je juist niet?

Accepteer jezelf zoals je bent.

Misschien zeg je nu: “Ja mezelf accepteren, dat is makkelijk gezegd”. En dan zeg ik “ja dat klopt, want volledige zelfacceptatie wie heeft dat nou?“ En toch zit hier wat in.
Ik heb bijvoorbeeld zelf in vreemde groepen meestal niet gelijk het grootste woord, soms wel als het binnen mijn expertise valt, maar vaak kijk ik altijd eerst even rustig rond. Nou en? Ik ga mezelf niet forceren en overschreeuwen om gelijk het grootste woord te hebben. Zo ben ik niet en zo hoef ik ook niet te zijn.

Natuurlijk kun je jezelf wel trainen om je relaxt te voelen, sterker nog, je wordt er vanzelf relaxter van als je accepteert dat je even niet barst van zelfvertrouwen. Ga alsjeblief niet in een kramp zitten om je te gedragen op een manier die niet ‘jij’ is. Het voelt ontspannender om los te laten wat je niet kunt of wilt veranderen aan jezelf en mild voor jezelf te zijn.

Weet dat niet iedereen de hele tijd met jou bezig is.

De meeste mensen zijn met zichzelf bezig en letten er niet de hele tijd op of je wel goed genoeg bent en of jij alles wel goed genoeg doet. Het is dus niet nodig om door de ogen van anderen naar jezelf te kijken, want daar wordt je dan alleen maar onnodig zenuwachtig van.

En val je een keertje op omdat jij een mooie stap voor jezelf neemt in jouw leven? En vinden sommigen daar dan iets van? Besef dat mensen vaak iets vanaf de veilige zijlijn roepen en dan zelf geen stap nemen. Leg hun eventuele kritiek dan gewoon naast je neer. Niet iedereen is de hele tijd met jou bezig en jij hoeft zeker ook niet bezig te zijn met mensen die zonder kennis van zaken iets over jou roepen.

Accepteer situaties zoals ze zijn.

Soms lopen dingen anders, soms maak je een fout, nou en? Wat is nu het ergste dat kan fout gaan? Het hoort bij het leven dat dingen soms anders gaan dan gewenst, niet dat het leuk hoeft te zijn, dat niet. Misschien heb je iets verkeerds gezegd (oef, dit is dan ook altijd zo’n leuke die in het hoofd kan blijven spoken, herkenbaar ????) of sta je vast in de file en kom je te laat. Wat niet helpt is dat je jezelf op de kop gaat geven of dat je jezelf de grond in boort met negatieve gedachten. Je overleeft het wel en je vindt wel weer een weg. Denk terug aan al die keren dat het weer goed kwam, je hebt je al heel vaak gered uit bepaalde situaties. Vertrouw op jouw hart en je intuïte om er goed mee om te gaan.

Loop rechtop en adem goed door.

Dit is echt een fijne manier om snel zelfvertrouwen te vergroten. Door je lichaamshouding bewust te veranderen krijg je gelijk een beter gevoel. Door rustig naar je buik te ademen en je schouders te ontspannen verandert er gelijk iets in jouw fysiologie. Misschien leuk om eens te testen met de volgende oefening? Voel je voeten eens goed op de grond als je opstaat en loopt. Balanceer je hoofd recht op je schouders en ontspan je armen langs je lijf. Adem vrij en stel je voor dat je alle ruimte hebt.…… voel eens hoe dat is om geaard in je lijf te zitten en alle ruimte te hebben. En doe nu eens compleet het tegenovergestelde, knijp je adem flink af (heel kort dan hoor, anders krijg ik boze mails) en loop met je hoofd naar beneden en laat je schouders vooral goed hangen. Voel je het verschil? En sluit dan nu nog een keer af met die fijne lichaamshouding.

Erken je gevoel.

Erken voor jezelf dat je je soms even onzeker voelt, of dat je niet weet wat je moet zeggen. Bedenk dan: nou en? Je kunt het ook uitspreken (niet te vaak achter elkaar en niet de hele tijd, timing is hier het sleutelwoord) Maar als je het uitspreekt, dan herkennen mensen dit vaak en dat breekt dan gelijk het ijs. Vooral als je er hartelijk bij lacht en humor gebruikt, neem het niet te zwaar. Zeg tegen jezelf: “ok ik voel me nu even zus of zo en ik weet het even niet, dat gaat vanzelf wel weer over”. De weg naar zelfvertrouwen geeft ruimte als je van alles mag voelen van jezelf.

Zelfvertrouwen vergroten en hoe verder?

In het najaar 2018 start ik met cursus : Meer Zelfvertrouwen door te leven vanuit je hart. Deze cursus vindt plaats in Harderwijk en wordt verdeeld over 5 zondagen. Tijdens deze cursus krijg je praktische handvaten aangereikt, zodat je meer gaat leven vanuit jezelf, waardoor je meer vertrouwen voelt om jouw pad te gaan. Wil je je opgeven of wil je hier van op de hoogte gehouden worden? Neem contact met me op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij je Relaxt voelen

en meer Zelfvertrouwen

ervaren?

Download NU

GRATIS de Mindwhisper MP3

'Relax, zelfvertrouwen en leven vanuit je hart'

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.