Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching

hypnoseIk vind het interessant om eens te kijken welke heersende opvattingen er over hypnose bestaan. Het zijn er nogal wat. Is hypnose hocus pocus? Is het zweverig? Wordt er buiten jouw wil om iets bij je gedaan? En nog een belangrijke, verlies je de controle tijdens hypnose?

Als hypnotherapeut zie ik het als een taak om met heersende vooroordelen om te gaan. Wat men over hypnose gelooft, lijkt in verband te staan met wat er in de media over hypnose wordt getoond. En dat is logisch, want als je het niet zelf hebt ondervonden, ga je uit van iets dat je ziet of hoort.

Is het gevaarlijk?
Allereerst was er in 1995 Rasti Rostelli, die in opspraak kwam omdat 2 bezoeksters na zijn show verdwenen. Daarna heerste het idee dat hypnose gevaarlijk zou zijn. Het is nu 20 jaar later en nog steeds herinneren mensen deze gebeurtenis. Velen hebben nog op hun netvlies hoe deze meneer zijn publiek citroenen liet eten of als kippen zonder kop kakelend liet rondlopen. Is dit echt, wordt mij weleens gevraagd. Ik ben bij een liveshow van hem geweest en ja, dit is echt. Een heel klein percentage van de 200 mensen die op zijn podium staat, gaat diep en makkelijk in hypnose. Goed. Mocht het je geruststellen, er is nog nooit een kakelend geluid vanuit mijn praktijkruimte geconstateerd 🙂

Is hypnose dan zweverig?
Deze vraag krijg ik ook weleens, het idee is dat je er in moet geloven voordat het werkt, net zoals het dragen van een amulet, of het innemen van een placebo. Het is in mijn ogen heel simpel, trance is gewoon een ‘vaardigheid’ van de menselijke geest. Het is zelfs zo vanzelfsprekend, dat ik durf te beweren dat een groot deel van de bevolking onder hypnose is.

Een voorbeeld is de tv reclame, in een razend tempo worden beelden en slimme teksten zo geprojecteerd dat je makkelijk in een korte trance kan raken. Dat is precies de bedoeling, want de reclameboodschap passeert op deze manier het kritisch denken. Ergens in het achterhoofd zit dan het geloof dat je een bepaald merk wasmiddel moet hebben. Dus noem reclameboodschappen maar zweverig.

Ik denk er zo over: Een goede hypnotherapeut gebruikt het omzeilen van de kritische geest enkel en alleen voor het welbevinden van de cliënt. De gegeven suggesties helpen de cliënt om zich beter te voelen.

Verlies je de controle?
Ik kan me zo goed voorstellen dat dit voor veel mensen een vraag is. Dit komt doordat hypnose in het verleden weleens is neergezet als een manipulatietool tijdens toneelhypnose. Ook in stripbladen zie je soms compleet willoze stripfiguren die met ogen als schoteltjes iemand anders zijn wil uitvoeren. Dit is natuurlijk grappig bedoeld. Maar het werkt wel mee aan het idee dat je de controle zou verliezen.

Mijn ervaring is dat degene die in trance gaat bewust blijft van wat er gebeurt. Je raakt meer gefocust op jouw beleving dan op de buitenwereld. Het is in ieder geval niet zo dat je helemaal weg raakt. Er wordt vaak een diep gevoel van ontspanning ervaren, of juist een uitvergroting van de kennis die iemand al over zichzelf heeft, maar iemand houdt zelf altijd de controle.

Met hypnose wordt ‘pats boem’ het probleem weggetoverd.
Soms hebben mensen het idee dat ik hun hersenpan oplicht, een beetje rommel en ‘pats boem’ het probleem is weg! Ja, soms verwachten mensen dat ik als therapeut iets heel snel doe, zodat hun probleem weg is. En ik zou graag god willen zijn en al jouw problemen willen wegtoveren, dat lijkt me heerlijk :-). Maar jij bent de enige echte meester van je leven, niet ik.

De laatste tijd zie je regelmatig op tv dat mensen inderdaad van hun probleem af raken. Dit gebeurt ook echt en ik juich het toe, omdat je op deze manier ziet wat er allemaal mogelijk is. MAAR… er gaan vaak uren van praten en sessies aan vooraf. Wat je op tv ziet is de laatste 3 minuten dat er succes is.

Ik geloof daadwerkelijk in de magie van hypnose.
Het onderbewuste is echt in staat om snel een switch te maken. Dus ja, het kan af en toe enorm snel gebeuren dat iemand van een fobie af raakt, ineens meer zelfvertrouwen ervaart of de lading van oude pijn los laat. Soms binnen 4 sessies. Soms zelfs in één sessie. Maar regelmatig zijn problemen en patronen jarenlang ingesleten en dan kost dat wat tijd. Vaak is nodig om te kijken waar het vandaan komt. Hiervoor gebruik ik dan een regressie.

Hypnotherapie is een therapie, het vereist inzet van degene die aan zijn/haar proces wil werken. Soms is het hard werken. Duurzame verandering en kracht zit bij degene die graag wil veranderen. Ik help je om daar bij te komen. En ja, soms lijkt de snelle verandering op pure magie en daar hou ik van. En soms is het een heel proces en dan moet je er echt voor willen gaan. Ook daar hou ik van, want na hard werken is het dubbelop genieten.

Wil je meer weten of ervaren? Neem dan nu contact met mij op via het contactschermpje rechts.

Nieuw: Ik heb het reactiescherm hieronder open gezet, dus het lijkt mij leuk als je onder dit bericht je reactie geeft.

(picture bij iosphere, from digitalphotos)

19 Responses to Is hypnose hocus pocus?

 • p8 Heksenboot says:

  Of het omgekeerde is het geval: Iedereen is god, maar wordt in een constante staat van hypnose gehouden. 😉

  • Petra Koelewijn says:

   Mooi gezegd P8, dat is 100% waar. Iedereen is zijn eigen god en meester. De belemmeringen die we over onszelf zijn gaan geloven als mens, kun je zien als een minder effectieve hypnose. Soms zeg ik weleens voor de grap, dat ik juist mensen begeleid door ze uit hypnose te halen 🙂

 • Martijn says:

  Er zijn inderdaad veel misverstanden over hypnose. Dat is deels de charme, en soms ook vervelend. Dit is in ieder geval een helder stuk! 🙂

 • Carolina says:

  Mooi Petra!!! Een heel helder en duidelijk verhaal over wat hypnose wel en niet is en wat het wel en niet kan. Super dat je dit zo mooi verwoord hebt. Dank hiervoor. Ik hoop dat jouw duidelijke blog de misverstanden wegneemt!

 • Nicole says:

  Mooi verwoord, Petra. Het raakt echt de essentie van hypnose en wat je ervan kan verwachten als je naar een hypnotherapeut gaat. Jouw heldere blog brengt veel inzicht in de misplaatste vooroordelen van hypnose en de hypnotherapeut. Ik ga iig je link via facebook delen zodat meer mensen je verhaal kunnen lezen.

 • Svetlana says:

  Persoonlijk vind ik hypnose geweldig. Petra heeft me goed geholpen. Ben blij. Haar therapie is super. Had slaapproblemen en overgang. Was hopeloos. Nu gaat met mij beter. Ik ben rustig geworden en geniet van leven. ❤️❤️❤️

  • Petra Koelewijn says:

   Hey Svetlana, wat leuk om van je te horen en wat heerlijk dat je geniet van het leven.
   Dank voor je reactie. 🙂

 • Anouk says:

  Mooi verhaal Petra!! Fijn om te lezen hoe je het door de maatschappij gecreëerde beeld van hypnose meer naar ons wezenlijke zelf brengt.
  Dankbaar dat je mensen door middel van hypnose iets magische mag meegeven!

 • Marco says:

  Ik geloof in de kracht van Hypnose. Samen met Petra hebben we dat al aangetoond. Voor iedereen die twijfelt: Doen! Je komt er verder mee.

  Marco

 • Marco says:

  Hypnose is leuk en leerzaam. Je komt er echt verder mee. Wie twijfelt: doen, probeer het eens, niks engs aan! Groet, Marco

 • Anne says:

  Hi Petra, wat een goede blog. Er zijn inderdaad veel vooroordelen over hypnose, dat merk ik ook om mij heen. Ik heb ervaren dat hypnose juist heel mooi en fijn is en ik heb juist niet het gevoel dat er iets engs kan gebeuren.
  Ik weet natuurlijk ook niet hoe andere hypnotherapeuten werken, ik ken alleen jou, maar ik merk hele subtiele maar ontzettend waardevolle veranderingen dus dat is wat voor mij telt. Ik heb in een paar maanden meer vooruitgang geboekt dan in vele jaren therapie daarvoor. Ik ben in ieder geval blij dat ik hypnose heb ontdekt en zo fijn heb ervaren.

 • Crie says:

  Jee Petra,
  Je verhaal op de website is duidelijk. Vroeger heb ik zelfhypnose CD’s gehad om in slaap te komen en om mijn onderbewustzijn te “programmeren”, zeg maar. Voor mij voelt het een beetje als in trance zijn bij mediteren. Nu heb ik je gratis MP3 beluisterd. Van tevoren zag ik er zó uit: 😕 ???? En naderhand in de spiegel zo: 😆 ???? En vrijwel zonder rimpels! Hoe je dat toch voor elkaar hebt gekregen? Dat was zeker telekinese! 😉 ????
  Ik zou mezelf, met jouw hulp, betere en snellere toegang willen geven tot mijn intuïtie. Kan dat? Ik heb interesse in telepathie met dieren. Meer zelfvertrouwen heb ik nodig. Ik verwacht dan na de hypnose me ook beter in mijn vel te voelen.
  Hè, jammer dat je zo ver weg woont. Ik woon in België.
  Bedankt nog voor de MP3!

  • Petra Koelewijn says:

   Hallo Crie,

   Dank je wel voor je fijne reactie 🙂 leuk om te horen dat de MP3 zoveel effect op je had. Grappig dat je het woord telekinese noemt, dat doe ik dus niet. Ik geloof dat ik als hypnotherapeut alleen maar jouw eigen zelfhelend vermogen aanspreek, dus je doet het zelf. Kun je nagaan hoe krachtig je eigenlijk bent.

   Om op je tweede vraag terug te komen, de hypnotherapie die ik geef vergroot sowieso de intuïtie in het algemeen. Als je specifiek aan het vergroten van je intuïtie wil werken, dan zijn daar zeker mogelijheden voor.

   Heel veel succes en plezier met je wat je allemaal wilt ontwikkelen in- en voor jezelf 🙂

   Hartelijk groet, Petra

  • Petra Koelewijn says:

   Hoi Eva,
   Het is een vraag die ik weleens vaker krijg, dus dank je wel dat je hem stelt. Hypnose (en hypnotherapie) en meditatie zijn 2 verschillende dingen. Ik kan een heel artikel schrijven over dit verschil, wat ik wellicht ook ga doen, maar in dit antwoord probeer ik het kort te houden.
   Ik gebruik hypnose tijdens hypnotherapie, het is dus een tool om iemand te helpen een nieuwe en meer passende werkelijkheid voor zichzelf te creëren. Hoewel er net als bij meditatie vaak een vorm van ontspanning ontstaat, ben je, als je in hypnose bent juist meer bewust van je mentale en emotionele (veranderings) processen. Bij meditatie is het uitgangspunt meestal het verkrijgen van stilte. Bij hypnose help ik juist om contact te maken met de innerlijke wijsheid en de oplossingen die reeds aanwezig zijn om eventuele vraagstukken of problemen op te lossen. Het voelt ook anders en dat hoor ik ook van mijn clienten. Meditatie wordt vaak ervaren als ‘in het nu zijn’. Hypnose wordt vaak ervaren als een reis of vorm van trance, waarin de tijd soms korter of zelfs langer lijkt dan wat het geval was. En als laatste, ik gebruik hypnose om o.a. veranderingsprocessen te initieren, waarbij de cliënt openstaat voor positieve suggesties. Hypnose binnen de hypnotherapie is dus een diepgaande vorm van therapie. Ik hoop dat mijn beknopte antwoord wat meer duidelijkheid geeft 🙂
   Groeten, Petra Koelewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij je Relaxt voelen

en meer Zelfvertrouwen

ervaren?

Download NU

GRATIS de Mindwhisper MP3

'Relax, zelfvertrouwen en leven vanuit je hart'

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.