Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching

hypnoseIk vind het interessant om eens te kijken welke heersende opvattingen er over hypnose bestaan. Het zijn er nogal wat. Is hypnose hocus pocus? Is het zweverig? Wordt er buiten jouw wil om iets bij je gedaan? En nog een belangrijke, verlies je de controle tijdens hypnose?

Als hypnotherapeut zie ik het als een taak om met heersende vooroordelen om te gaan. Wat men over hypnose gelooft, lijkt in verband te staan met wat er in de media over hypnose wordt getoond. En dat is logisch, want als je het niet zelf hebt ondervonden, ga je uit van iets dat je ziet of hoort.

Is het gevaarlijk?
Allereerst was er in 1995 Rasti Rostelli, die in opspraak kwam omdat 2 bezoeksters na zijn show verdwenen. Daarna heerste het idee dat hypnose gevaarlijk zou zijn. Het is nu 20 jaar later en nog steeds herinneren mensen deze gebeurtenis. Velen hebben nog op hun netvlies hoe deze meneer zijn publiek citroenen liet eten of als kippen zonder kop kakelend liet rondlopen. Is dit echt, wordt mij weleens gevraagd. Ik ben bij een liveshow van hem geweest en ja, dit is echt. Een heel klein percentage van de 200 mensen die op zijn podium staat, gaat diep en makkelijk in hypnose. Goed. Mocht het je geruststellen, er is nog nooit een kakelend geluid vanuit mijn praktijkruimte geconstateerd 🙂

Is hypnose dan zweverig?
Deze vraag krijg ik ook weleens, het idee is dat je er in moet geloven voordat het werkt, net zoals het dragen van een amulet, of het innemen van een placebo. Het is in mijn ogen heel simpel, trance is gewoon een ‘vaardigheid’ van de menselijke geest. Het is zelfs zo vanzelfsprekend, dat ik durf te beweren dat een groot deel van de bevolking onder hypnose is.

Een voorbeeld is de tv reclame, in een razend tempo worden beelden en slimme teksten zo geprojecteerd dat je makkelijk in een korte trance kan raken. Dat is precies de bedoeling, want de reclameboodschap passeert op deze manier het kritisch denken. Ergens in het achterhoofd zit dan het geloof dat je een bepaald merk wasmiddel moet hebben. Dus noem reclameboodschappen maar zweverig.

Ik denk er zo over: Een goede hypnotherapeut gebruikt het omzeilen van de kritische geest enkel en alleen voor het welbevinden van de cliënt. De gegeven suggesties helpen de cliënt om zich beter te voelen.

Verlies je de controle?
Ik kan me zo goed voorstellen dat dit voor veel mensen een vraag is. Dit komt doordat hypnose in het verleden weleens is neergezet als een manipulatietool tijdens toneelhypnose. Ook in stripbladen zie je soms compleet willoze stripfiguren die met ogen als schoteltjes iemand anders zijn wil uitvoeren. Dit is natuurlijk grappig bedoeld. Maar het werkt wel mee aan het idee dat je de controle zou verliezen.

Mijn ervaring is dat degene die in trance gaat bewust blijft van wat er gebeurt. Je raakt meer gefocust op jouw beleving dan op de buitenwereld. Het is in ieder geval niet zo dat je helemaal weg raakt. Er wordt vaak een diep gevoel van ontspanning ervaren, of juist een uitvergroting van de kennis die iemand al over zichzelf heeft, maar iemand houdt zelf altijd de controle.

Met hypnose wordt ‘pats boem’ het probleem weggetoverd.
Soms hebben mensen het idee dat ik hun hersenpan oplicht, een beetje rommel en ‘pats boem’ het probleem is weg! Ja, soms verwachten mensen dat ik als therapeut iets heel snel doe, zodat hun probleem weg is. En ik zou graag god willen zijn en al jouw problemen willen wegtoveren, dat lijkt me heerlijk :-). Maar jij bent de enige echte meester van je leven, niet ik.

De laatste tijd zie je regelmatig op tv dat mensen inderdaad van hun probleem af raken. Dit gebeurt ook echt en ik juich het toe, omdat je op deze manier ziet wat er allemaal mogelijk is. MAAR… er gaan vaak uren van praten en sessies aan vooraf. Wat je op tv ziet is de laatste 3 minuten dat er succes is.

Ik geloof daadwerkelijk in de magie van hypnose.
Het onderbewuste is echt in staat om snel een switch te maken. Dus ja, het kan af en toe enorm snel gebeuren dat iemand van een fobie af raakt, ineens meer zelfvertrouwen ervaart of de lading van oude pijn los laat. Soms binnen 4 sessies. Soms zelfs in één sessie. Maar regelmatig zijn problemen en patronen jarenlang ingesleten en dan kost dat wat tijd. Vaak is nodig om te kijken waar het vandaan komt. Hiervoor gebruik ik dan een regressie.

Hypnotherapie is een therapie, het vereist inzet van degene die aan zijn/haar proces wil werken. Soms is het hard werken. Duurzame verandering en kracht zit bij degene die graag wil veranderen. Ik help je om daar bij te komen. En ja, soms lijkt de snelle verandering op pure magie en daar hou ik van. En soms is het een heel proces en dan moet je er echt voor willen gaan. Ook daar hou ik van, want na hard werken is het dubbelop genieten.

Wil je meer weten of ervaren? Neem dan nu contact met mij op via het contactschermpje rechts.

Nieuw: Ik heb het reactiescherm hieronder open gezet, dus het lijkt mij leuk als je onder dit bericht je reactie geeft.

(picture bij iosphere, from digitalphotos)

19 Responses to Is hypnose hocus pocus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij je Relaxt voelen

en meer Zelfvertrouwen

ervaren?

Download NU

GRATIS de Mindwhisper MP3

'Relax, zelfvertrouwen en leven vanuit je hart'

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.