Coaching en hypnotherapie – 'krachtig en liefdevol jezelf'

Hoe kan ik bij mezelf blijven zonder anderen te kwetsen?

Deze interessante vraag kreeg ik laatst van een lezer. En gelijk kwam bij mij de volgende vraag op, in hoeverre zou ik bij mezelf vandaan willen gaan om te voorkomen dat ik anderen kwets?

Kwetsend?

Ik gooi het er gelijk maar in, soms kwets je anderen. That’s life. Als je trouw aan jezelf bent kun je niet altijd voorkomen dat anderen dit lastig vinden. We raken allemaal weleens gekwetst of teleurgesteld. Stel je voor dat je bij een liefdespartner zou blijven, alleen maar om hem/haar niet te kwetsen, wie kwets je dan echt? Jezelf in ieder geval en toch ook die ander.

Of je moet een samenwerking afslaan omdat de manier van werken niet bij je past, of omdat het teveel is en je jouw grens wilt aangeven. Wat zou je ermee winnen als je toch met die ander in zee gaat? Tja, misschien is het spannend om de samenwerking te moeten afwijzen, het kan die ander kwetsen. En toch is het eerlijk naar jezelf toe.

Altijd doen wat jij wilt?

Bedoel ik dan dat je altijd moet doen wat je wilt? Nee natuurlijk niet. Als ik bijvoorbeeld bij vrienden ga eten en ik één uur daarvoor toch liever thuis zou blijven, ga ik echt niet zeggen: “ik blijf dicht bij mezelf en ik kom niet eten”. Dat zou ronduit onbeschoft zijn, zo zou ik niet met anderen willen omgaan.

Praat in de ik vorm.

Maar hoe kan je er toch voor zorgen dat je de ander zo min mogelijk kwetst? Een tip is om jouw motivatie op een eerlijke en rustige manier aan die ander uit te leggen. Als je in de ‘ik’ vorm praat over wat je voelt blijf je ook dicht bij jezelf. Een ander kan dat soms jammer vinden, maar je gevoel is echt en dat kan je niet zomaar veranderen. Je bent niet verantwoordelijk voor hoe die ander zich voelt, maar je kunt wel zorvuldig met je woorden om gaan.

Dicht bij jezelf blijven.

Soms denken mensen dat ze anderen kwetsen als ze dicht bij zichzelf blijven, terwijl het in het echt best mee kan vallen. Ik heb weleens meegemaakt dat mensen juist meer respect kregen voor het feit dat ik iets wel of niet deed. Het kan zelfs inspirerend zijn om dicht bij jezelf te blijven. Je weet dus meestal niet of iemand gekwetst zal raken als je dicht bij jezelf blijft. Het kan zo maar meevallen.

Een prettige balans.

Het gaat om de balans tussen jou en de buitenwereld. Jij bent de enige die echt verantwoordelijk is en beslissingen kan nemen over je leven. Soms is het resultaat dat anderen je niet meer aardig vinden en soms is het resultaat dat mensen zich tot je aangetrokken voelen omdat je ‘echt’ bent.

Ik vind het een interessant pad. Wanneer geef ik mijn grenzen aan, wanneer doe ik wat ik wil, wanneer kwets ik anderen met wat ik wel of niet wil doen en is dat dan erg? Met wie ik wil zijn? En wanneer ben ik eerlijk en dicht bij mezelf? Het blijft zoeken naar een prettige balans.

Misschien heb je ook een interessante vraag of aanvulling? Stuur die gerust naar me toe.

Meedoen?

En nog even: Het is al snel 9 september, dan starten we met de 5 zondagmiddagen ‘leven vanuit je hart’ in Harderwijk (makkelijk te bereiken vanaf snelweg en station). Misschien vind je het fijn om dichter bij jezelf te zijn en daarin te groeien? Geef je dan snel op (via deze mail te beantwoorden). Er zijn nog wat plekken vrij.

Volg en like dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij je Relaxt voelen

en meer Zelfvertrouwen

ervaren?

Download NU

GRATIS de Mindwhisper MP3

'Relax, zelfvertrouwen en leven vanuit je hart'

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.Volg mij op Facebook (klik op like)