Praktijk voor Hypnotherapie en Coaching

Leven vanuit je hart

Waarom denken we onszelf vaak onzeker of onrustig? Geloof je alles wat je denkt? Toen we een paar duizend jaar geleden nog in stammen leefden stonden we bloot aan wilde dieren en oorlogszuchtige vijanden. Zelfs nog maar 100 jaar geleden was het leven in Nederland een stuk bruter. Ons brein had één hoofdtaak: overleven.

Vecht-, vlucht- of bevriesreacties toen.

De ingebouwde ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie in ons zenuwstelsel hielp ons om te overleven in tijden van grote uitdagingen. Dit deden we door aan ons brein te leren: “Let op, er beweegt wat achter die bosjes. Rennen, want dat wild zwijn is woedend. Stil, doodstil, niet bewegen”. Deze gedachten en (interne) paraatheid waren nodig om te overleven.

Stressreacties nu.

Maar nu in onze veilige huizen zijn er vrijwel geen bedreiging meer. Onze huidige maatschappij is overwegend veilig en vreedzaam. Maar ons zenuwstelsel heeft nog steeds die ingebouwde stressreacties. Ons oeroude systeem is erop gebouwd om ons in leven te houden. Hoe doet het dat?

Ons brein luistert nog steeds goed naar onze woorden! Dat is ooit van levensbelang geweest. Dat is precies de reden waarom ons lijf fysiek reageert op wat we tegen onszelf zeggen!

En daarom, geloof je alles wat je denkt?

Als je denkt: ‘Nu kom ik te laat, dat is een hel op aarde, ze vinden me niets waard’, dan stijgen je adrenaline en cortisolspiegels. We zetten ons systeem onder druk bij: Ik ben niet goed genoeg. Ik sterf van de zenuwen. We voeren de spanning op en we voelen ons zenuwachtig, onzeker en ontevreden.

Elke gedachte, elke minuut, dag in dag uit hoort ons brein de dingen die we tegen onszelf zeggen. En het gelooft ons.

Eén grote kopieermachine.

Je brein is één grote kopieermachine, het doet wat jij denkt. En als je brein door onze evolutie heen nog steeds gelooft wat je denkt, dan kun je er maar beter op een positieve manier gebruik van maken. 🙂

Want hoe vaak heb je je rot gevoeld door een negatieve of beangstigende gedachte terwijl dat achteraf onnodig was? Hoe erg is het om ergens te laat te komen, kritiek te krijgen of te ervaren dat iemand je niet aardig vindt? Het voelt misschien ongemakkelijk, maar dit betekent niet dat je doodgaat.

Liefdevol met jezelf om gaan.

Door je gedachten te veranderen, komt er meer ruimte om jezelf te ontwikkelen, om te leven vanuit je hart en te groeien als mens. Je kunt jezelf trainen om liefdevoller met jezelf om te gaan, zodat je ontspant en meer vertrouwen ervaart.

Rustig maar, relax, laat maar gaan.

Vroeger voelde ik me vaak zenuwachtig omdat ik dacht dat anderen me niet goed genoeg vonden (ik doe het niet goed). Ik was bezig met de gedachte of ik wel aardig of interessant genoeg was (ik ben het niet waard). Nu heb ik een prettige innerlijke stem ontwikkeld die zegt: Nou en, wat maakt het uit wat ze over je denken. Of relax, rustig maar, je bent ok, laat maar gaan. Voelt stukken beter.

Van welke gedachten ontspan je?

Woorden zijn krachtig en je brein luistert altijd. Wat ga je tegen jezelf zeggen?

Van welke gedachte krijg je een ontspannen en goed gevoel?

Leven vanuit je hart

Op 9 september 2018 start ik de cursus ‘Leven vanuit je hart’. Dit vindt plaats verdeeld over 5 zondagmiddagen in Harderwijk. Deze cursus is voor jou als je meer vertrouwen in jezelf wilt ervaren en meer vanuit je hart wilt leven. Eén onderdeel van deze cursus is dan ook dat we onze gedachten transformeren.

Daarnaast leer je om liefdevoller met jezelf om te gaan, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt, waardoor je je niet meer tegen laat houden om je pad te volgen. Meer info? Klik hier.

Petra Koelewijn
Praktijk voor coaching en hypnotherapie
www.petrakoelewijn.nl
Volg mij op facebook: Leven vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij je Relaxt voelen

en meer Zelfvertrouwen

ervaren?

Download NU

GRATIS de Mindwhisper MP3

'Relax, zelfvertrouwen en leven vanuit je hart'

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.