Petra Koelewijn

Coach en hypnotherapeut

Leven vanuit je hart

Waarom denken we onszelf vaak onzeker of onrustig? Geloof je alles wat je denkt? Toen we een paar duizend jaar geleden nog in stammen leefden stonden we bloot aan wilde dieren en oorlogszuchtige vijanden. Zelfs nog maar 100 jaar geleden was het leven in Nederland een stuk bruter. Ons brein had één hoofdtaak: overleven.

Vecht-, vlucht- of bevriesreacties toen.

De ingebouwde ‘vecht, vlucht of bevries’ reactie in ons zenuwstelsel hielp ons om te overleven in tijden van grote uitdagingen. Dit deden we door aan ons brein te leren: “Let op, er beweegt wat achter die bosjes. Rennen, want dat wild zwijn is woedend. Stil, doodstil, niet bewegen”. Deze gedachten en (interne) paraatheid waren nodig om te overleven.

Stressreacties nu.

Maar nu in onze veilige huizen zijn er vrijwel geen bedreiging meer. Onze huidige maatschappij is overwegend veilig en vreedzaam. Maar ons zenuwstelsel heeft nog steeds die ingebouwde stressreacties. Ons oeroude systeem is erop gebouwd om ons in leven te houden. Hoe doet het dat?

Ons brein luistert nog steeds goed naar onze woorden! Dat is ooit van levensbelang geweest. Dat is precies de reden waarom ons lijf fysiek reageert op wat we tegen onszelf zeggen!

En daarom, geloof je alles wat je denkt?

Als je denkt: ‘Nu kom ik te laat, dat is een hel op aarde, ze vinden me niets waard’, dan stijgen je adrenaline en cortisolspiegels. We zetten ons systeem onder druk bij: Ik ben niet goed genoeg. Ik sterf van de zenuwen. We voeren de spanning op en we voelen ons zenuwachtig, onzeker en ontevreden.

Elke gedachte, elke minuut, dag in dag uit hoort ons brein de dingen die we tegen onszelf zeggen. En het gelooft ons.

Eén grote kopieermachine.

Je brein is één grote kopieermachine, het doet wat jij denkt. En als je brein door onze evolutie heen nog steeds gelooft wat je denkt, dan kun je er maar beter op een positieve manier gebruik van maken. 🙂

Want hoe vaak heb je je rot gevoeld door een negatieve of beangstigende gedachte terwijl dat achteraf onnodig was? Hoe erg is het om ergens te laat te komen, kritiek te krijgen of te ervaren dat iemand je niet aardig vindt? Het voelt misschien ongemakkelijk, maar dit betekent niet dat je doodgaat.

Liefdevol met jezelf om gaan.

Door je gedachten te veranderen, komt er meer ruimte om jezelf te ontwikkelen, om te leven vanuit je hart en te groeien als mens. Je kunt jezelf trainen om liefdevoller met jezelf om te gaan, zodat je ontspant en meer vertrouwen ervaart.

Rustig maar, relax, laat maar gaan.

Vroeger voelde ik me vaak zenuwachtig omdat ik dacht dat anderen me niet goed genoeg vonden (ik doe het niet goed). Ik was bezig met de gedachte of ik wel aardig of interessant genoeg was (ik ben het niet waard). Nu heb ik een prettige innerlijke stem ontwikkeld die zegt: Nou en, wat maakt het uit wat ze over je denken. Of relax, rustig maar, je bent ok, laat maar gaan. Voelt stukken beter.

Van welke gedachten ontspan je?

Woorden zijn krachtig en je brein luistert altijd. Wat ga je tegen jezelf zeggen?

Van welke gedachte krijg je een ontspannen en goed gevoel?

Leven vanuit je hart

Op 9 september 2018 start ik de cursus ‘Leven vanuit je hart’. Dit vindt plaats verdeeld over 5 zondagmiddagen in Harderwijk. Deze cursus is voor jou als je meer vertrouwen in jezelf wilt ervaren en meer vanuit je hart wilt leven. Eén onderdeel van deze cursus is dan ook dat we onze gedachten transformeren.

Daarnaast leer je om liefdevoller met jezelf om te gaan, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt, waardoor je je niet meer tegen laat houden om je pad te volgen. Meer info? Klik hier.

Petra Koelewijn
Praktijk voor coaching en hypnotherapie
www.petrakoelewijn.nl
Volg mij op facebook: Leven vanuit je hart

Emoties wat moeten we ermee?

 

Dit keer even wat over emoties, want iedereen heeft ze. En veel emoties voelen heel prettig aan (godzijdank 🙂 Maar er zijn er ook aardig wat, die we niet zo lekker en prettig vinden. En die duwen we vaak weg. Herken je dat? Veel van ons hebben dat in de loop van het leven gedaan, vaak omdat dat de beste optie was. Ik ook hoor, ik geloof dat ik tot mijn 26e geen traan heb gelaten, nooit niet. Emoties wat moeten we ermee? Gewoon kaken op elkaar en niets aan de hand, vooral doorgaan. Lukte prima, maar het is zo zonde. Want door een deel van onze emoties in de koelkast te zetten, sluiten we ook een deel van ons hart af. Continue reading

Ik erken het gelijk, ik ben een groot deel van mijn leven bang geweest voor afwijzing en kritiek. Als jonge puber voelde ik kritiek van anderen tot in mijn diepste wezen doordringen als een totale afwijzing voor wie ik was.

“Tssss….raar…”

In de brugklas had ik vaak moeite om stil te zitten. En in de pauze ging ik weleens springen om mijn bloedsomloop weer op gang te brengen. Totdat een klasgenoot naar mij schreeuwde: “hee jij, hou eens op met dat stomme gedoe”, Continue reading

Positief denken, bullshit of niet?

Ik ben mensen tegen gekomen die overal positief op reageerden. Verlaten door je man waar je 20 jaar mee samen was? Nou, positief denken hoor, gewoon doorgaan! Gepest op school vroeger en door klasgenoten in elkaar geslagen? Wat geweest is, is geweest. Gewoon positief blijven over het hier en nu. Continue reading

hypnotherapie-een-reisIn één sessie van je problemen af? Natuurlijk, de verlossing is er, we helpen je in één sessie van je problemen af. Het lijkt een slimme marketingtrend op internet. Regelmatig krijg ik als hypnotherapeut de vraag of ik kan garanderen iemand in één sessie van het probleem af te helpen.

Ik zal je zeggen: het kan, het is mogelijk….SOMS! De menselijke geest is in staat om snel anders tegen de dingen aan te kijken. En het gebeurt ook. De menselijke geest is in staat om snel een nieuwe beslissing te nemen en het door alle lagen heen te integreren. Continue reading

goedemorgen-mp3-petra-koelewijnWat denk jij als eerste als je s’ochtends wakker wordt? Wat voor gedachten zijn dat?

Ik heb weleens een periode in mijn leven gehad dat ik dacht: “oh mijn god, wat moet ik allemaal doen vandaag”. Ik interpreteerde mijn toenmalige werk als erg stressvol. En soms hoor ik dat mensen zich afvragen hoe ze nu wéééér zo’n dag moeten doorkomen, gevolgd door een diepe zucht.

Herkenbaar? Of heb je misschien minder dramatische gedachten? Hoe dan ook, de eerste dingen die je bedenkt en voelt zetten de toon voor de hele dag. Continue reading

ik wil leren om mij goed te voelenHeb jij weleens ervaren hoe wonderlijk en krachtig de menselijke geest is? Ik geloof werkelijk dat wij alle kennis over ons zelf bezitten. Dus ook de kennis om onze problemen en belemmeringen op te lossen of te verlichten. Nee, we hoeven niet ‘gered’ te worden door iemand anders. Echte heling en kracht komt van binnen uit, het zit in ons zelf.

De allereerste stap om bij jouw innerlijke wijsheid te komen is om te gaan voelen en te ervaren. In je hoofd kun je vaak wel bedenken hoe het zit en praten geeft vaak inzicht. Maar door met aandacht bij jezelf te zijn en te ervaren hoe dingen voor je zijn, werkt het ook door in de diepere lagen van je emoties en je lijf. Continue reading

hypnoseIk vind het interessant om eens te kijken welke heersende opvattingen er over hypnose bestaan. Het zijn er nogal wat. Is hypnose hocus pocus? Is het zweverig? Wordt er buiten jouw wil om iets bij je gedaan? En nog een belangrijke, verlies je de controle tijdens hypnose?

Als hypnotherapeut zie ik het als een taak om met heersende vooroordelen om te gaan. Wat men over hypnose gelooft, lijkt in verband te staan met wat er in de media over hypnose wordt getoond. En dat is logisch, want als je het niet zelf hebt ondervonden, ga je uit van iets dat je ziet of hoort. Continue reading

wees jezelfHallo uniek mens!

Voel jij je weleens compleet jezelf? Mijn ervaring is dat het zo makkelijk is om van jezelf weg te raken en te verdwalen in ‘dingen die anderen van ons verwachten’. Werk, opleiding, familie, vrienden, er is zoveel dat onze aandacht op eist.

 

Door onze aandacht teveel naar buiten te richten, verliezen we het contact met ons zelf. We focussen op wie we ‘denken’ te moeten zijn in de ogen van de buitenwereld. Logisch, want velen (ik ook) hebben op deze manier geleerd om waardering, respect of liefde te krijgen. Continue reading

Meer zelfvertrouwen

door te leven

vanuit je hart.

Download NU

GRATIS de Hypnose MP3

'Uit je hoofd in je hart'
Uit je hoofd in je hart

Vul hieronder je gegevens

in en krijg direct toegang.

  1. (dit veld is nodig)
  2. (geldige email nodig)
  3. (dit veld is nodig)
 

cforms contact form by delicious:days

Volg mij op Facebook (klik op like)